close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Zes genomineerde boeken voor Woutertje Pieterse Prijs 2020

Vijf Nederlanders, twee Vlamingen en twee onbekenden zijn genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2020, voor in totaal zes boeken, uit het aantal van 150 inzendingen. Dat is door juryvoorzitter Arjan Peters (literair recensent Volkskrant) bekend gemaakt in het radioprogramma Kunststof.

De Nederlandse genomineerden: Sjoerd Kuyper met Bizar, Bette Westera en Sylvia Weve met Uit elkaar, Linda Dielemans en Sanne te Loo met Brons.

De Vlaamse genomineerden: Jean-Claude van Rijckegehem met IJzerkop en Peter Van den Ende met Zwerveling.

De onbekende genomineerden: Henry Lloyd en Laurens Rawie met Flin of de verloren liefde van een eenhoorn.

De winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2020 wordt op 9 april a.s. bekend gemaakt in De Brakke Grond in Amsterdam en krijgt € 15.000. Naast Arjan Peters bestaat de jury uit uit Karin Amatmoekrin, Marga Scholma, Juan Khalaf en Veerle Vandenbosch.

Wat valt er op?

Ik besprak vijf van de zes boeken op JaapLeest en gaf viermaal een 8.5 en één keer een 8. Drie makers (Sjoerd Kuyper en Bette Westera & Sylvia Weve) waren te gast in De Grote Vriendelijke Podcast en drie boeken tipten we. Het enige boek waar ik geen aandacht aan gaf, is het Escheriaanse woordloze prentenboek Zwerveling van Peter Van den Ende, omdat het naar mijn mening te ver weg staat van het kinderboek.

Bij mijn weten is er voor het eerst een boek genomineerd waarvan we niet weten wie het heeft gemaakt: Flin of de verloren liefde van een eenhoorn. Ook voor deze nominatie lijken Henry Lloyd en Laurens Rawie hun pseudoniem niet te willen opgeven. Dus kan het straks zo zijn dat we een onbekende winnaar hebben.

Van de genomineerden wonnen alleen Bette Westera en Sylvia Weve de prijs eerder: in 2015 voor Doodgewoon.

Zowel (historisch als hedendaags) proza, poëzie, non-fictie als een prentenboek zijn genomineerd. Uitgeverij Querido staat driemaal met een boek op de lijst, de uitgeverijen Fontaine, Hoogland & Van Klaveren en Gottmer éénmaal.

Grote afwezigen: Wat moet je doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel en Martijn van der Linden. En: De boom met het oor van Annet Schaap en Philip Hopman. Door de combinatie van tekst, illustratie en vormgeving leken deze boeken een zekerheidje voor de Woutertje Pieterse Prijs.

Ook het goed besproken Het werkstuk van Simon van der Geest is niet genomineerd. En helaas is Derk Visser (Drama Queen) weer over het hoofd gezien.