close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een leven in één dag geperst

Nicola Yoon De zon is ook een ster Jeugdboek
Querido
Esther Ottens
Waardering: 8.0

Neem twee karakters met wie van alle aan de hand is en van wie het niet voor de hand ligt dat ze elkaar ontmoeten omdat ze uit verschillende milieus komen.  Laat het toch gebeuren, maak de omstandigheden bijzonder en laat een vonkje over spatten. Mocht er een handboek voor het schrijven van een Young Adult roman bestaan, dan zal dit de voornaamste les zijn.

Het klassieke Westside Story-gegeven was de basis van het succes van Een weeffout in onze sterren en de lijst van YA-boeken waarin iets soortgelijks gebeurt, is eindeloos.  De Amerikaanse Nicola Yoon is er ook bedreven in. In haar succesvolle debuut Alles wat je lief is  arrangeerde ze een ontmoeting tussen een ziek meisje dat in absolute isolatie moest leven en de nieuwe buurjongen. In De zon is ook een ster is het van hetzelfde laken een pak, al is er hier sprake van een snelkookpan.

Het boek begint op de vroege ochtend van de dag waarop de uit Jamaica afkomstige Natasha  met haar familie zal worden uitgezet. Ze heeft tot de avond om dat te voorkomen.  Dus wat heeft het voor zin om juist op die dag een jongen te ontmoeten waar ze als een blok voor valt? Natuurlijk gebeurt dat toch, het lot treft Daniel, een jongen met Aziatische roots.

Het is de kunst om onwaarschijnlijke ontmoetingen een zweem van geloofwaardigheid mee te geven en daar slaagt Yoon hier beter in dan in haar vorige boek. Er is geen tijd te verliezen dus er is weinig terughoudendheid en gevoel voor decorum.  Alles moet in één dag worden geperst dus de gesprekken en ontwikkelingen zijn erg direct en to the point. Zo confronteren ze elkaar maar meteen met hun ouders.

Die zijn dan ook niet bepaald onbelangrijk in hun leven.  Dat heeft alles te maken heeft met de hoop van immigranten op een beter leven. De ouders van Daniel hebben een drogisterij, werken keihard en gaan er vanuit dat hun twee zoons beide chirurg worden. Daniel heeft een voorliefde voor poëzie en worstelt met de torenhoge verwachtingen van zijn ouders. De vader van Natasha kwam naar Amerika met de droom om door te breken als acteur maar ziet alles in deugen vallen als de politie hem met een borrel teveel aanhoudt en de illegale status van zijn gezin duidelijk wordt.

De zon is ook een ster staat bol van de romantiek en verwachtingen maar is geen tearjerker. Het slot is realistisch al had het wat opener gekund. Een vlot geschreven boek met veel typische  YA-ingrediënten dat boven het gemiddelde uitstijgt door interessante invalshoeken rond migratie, integratie en diversiteit. Hoe clichématig het gegeven van de toevallige ontmoeting tussen ogenschijnlijke tegenpolen ook, is, als het goed is uitgewerkt en aangenaam proza oplevert, is er niks mis mee.

Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapmulticultioudersRuzie en pestenvluchtelingenYoung Adult