close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Zonder mislukken is er niks aan

Simon van der Geest Per ongelukt! Kinderboek
Quer
Karst-Janneke Rogaar
Waardering: 7.5

De slotregels van Per Ongelukt! kunnen het motto zijn voor het thema van de Kinderboekenweek 2015: Raar maar waar. Simon van der Geest schrijft aan het einde van een bizar avontuur: ‘Kijk, dingen kunnen lukken .En dingen kunnen mislukken. En soms als je gelukt hebt, kan iets ook per ongelukken. Dat weet je niet van tevoren. Je probeert gewoon maar iets’. Zonder mislukken is er niks aan, stelt de hoofdpersoon. Als alle kinderen dat nou eens in hun achterhoofd houden bij alle proefjes en experimenten die er tijdens de jaarlijkse feestweek worden gedaan. En sowieso in de rest van hun leven: probeer gewoon maar wat en soms lukt er wel eens iets. Ook als het om vriendschap en liefde gaat. Per ongeluk gebeuren er de merkwaardigste dingen.

Van der Geest heeft er in dit boek Het Museum voor Bijna Briljante Uitvindingen voor opgericht. De moeder van Ro is werkzaam in het museum maar wordt, nadat ze ervan is beschuldigd een belangrijk werk te hebben gestolen, opgesloten op een gevangeniseiland. Ro onderneemt samen met twee vrienden een maffe bevrijdingspoging met een luchtballon. Zijn moeder is immers onschuldig, denkt hij. Met een labiele vader en een opportunistische museumdirecteur voert Van der Geest enkele sterke personages op. Waar hoofdpersoon Ro en zijn vrienden dan weer wat flets zijn uitgewerkt. Jammer, want eigenzinnige karakters zijn langzamerhand zijn handelsmerk.

Dapper en eigenzinnig is Ro zeker maar Van der Geest heeft te weinig ruimte om hem goed uit te werken. Ro is nu vooral een ridder die vecht tegen onrecht en daarbij van een koude kermis thuis lijkt te komen. Belangrijkste boodschap: als je niets doet, gebeurt er sowieso niks. De focus ligt op het nogal maffe avontuur. Wie daar in mee kan gaan, heeft een paar aangename uurtjes. Eindelijk ook eens een auteur die aansluit bij het thema van de week, waardoor het op zijn plek valt. De keuze voor illustratrice Karst-Janneke Rogaar (die ook voor Spinder tekende) zou niet de mijne zijn maar haar bijna wiskundige kriebels passen wel goed bij het Willy Wortel-thema.

Keurig boekje maar die enorme eervolle opdracht om zo’n geschenk te schrijven, blijft een onmogelijke, omdat het keurslijf van maximaal 98 pagina’s ook dit keer weer in de weg zit.

Titel Boek:

Per ongelukt!

Auteur:

Simon van der Geest

Illustrator:

Karst-Janneke Rogaar

Uitgever:

CPNB/Querdio

Kaft:
Tags : FamilieFantasiejeugdboekkinderboekenweekgeschenkWeten en leren