close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Als je beste vriendin naar Syrië afreist

Natasza Tardio Meedogenloos Jeugdboek
Kluitman
Waardering: 6.5

Nataszo Tardio schrijft jeugdthrillers over, zoals het zelf zegt, ‘actuele onderwerpen die spelen bij jongeren’. Actueel is Meedogenloos zeker. Deze week werd bekend dat een meisje uit Maastricht niet wordt vervolgd voor haar reis naar Syrië. Het verhaal van deze ‘jihadbruid’ komt in grote lijnen overeen met dat van Isra, de hoofdpersoon uit Meedogenloos. Zij is geen Nederlandse bekeerling, zoals de Maastrichtse Aïscha, maar een Marokkaans meisje met geen overdreven belangstelling voor de islam. Toch vertrekt ze met haar oudere vriend naar Syrië voor de jihad, tenminste zo lijkt het. Haar beste vrienden snappen er helemaal niets van. Isra is een vlotte en moderne meid en er waren geen aanwijzingen dat ze fanatieker islamitisch werd. Nou ja, ze droeg de laatste tijd een hoofddoek (blijkbaar vonden ze dat niet gek) en haar nieuwe vriend gedraagt zich raar.

Vanuit vele perspectieven (tot aan de politieagent en journalist aan toe) komt het avontuur over haar plotselinge verdwijning tot ons. Isra’s vrienden zijn er gefrustreerd over dat niemand in haar onschuld gelooft, slechts één journalist heeft ook twijfels. Zoals gebruikelijk in de boeken van Tardio (Moordvrienden en Onzichtbaar, gebaseerd op o.a. de Facebookmoord) wordt geweld niet geschuwd en moet de lezer niet opkijken van een tijdsprong, gaten in het verhaal en plotwendingen die uit dik hout zijn gezaagd. Tot bijna op het einde gaat het het om een verhaal met een zekere mate van geloofwaardigheid. Het meisje lijkt in handen van een loverboy die haar er in geluisd heeft. Tardio heeft dan nog een laatste twist in petto die de wenkbrauwen doet fronzen en alles in een ander daglicht zet. Het zou kunnen maar het vloeit niet logisch voort uit de karakters zoals we die hebben leren kennen. Maar het leven heeft verrassingen in petto en er zijn gekkere dingen gebeurd.

Moslimsextremisme en Syrië zijn relevant en actueel en jongeren krijgen daar mee te maken, dat toont alleen het Maastrichtse voorbeeld al aan. Vooral daarin zit hem de waarde van Meedogenloos. Het onderwerp is van belang maar de auteur krijgt niet echt grip op de materie. Inhoudelijk is het matig uitgewerkt en de karakters blijven aan de oppervlakte, wat ook komt door die voortdurende perspectiefwissel. Dat de wereld om ons heen in jeugdboeken wordt gevangen, is alleen maar aan te moedigen. Monique Samuels deed het met Dansen tussen golven traangas, over de Arabische lente, een enigszins vergelijkbaar boek, dat helaas ook blijft steken in vorm en buitenkant.

Tardio geeft in het nawoord aan ‘vooral lekker leesbare boeken’ te willen schrijven, daar is ze dan redelijk in geslaagd.

Titel Boek:

Meedogenloos

Auteur:

Natasza Tardio

Uitgever:

Kluitman

Kaft:
Tags : actueeljeugdboekLiefde en vriendschapOorlog en misdaadreligieSchool