De deportatie van honderdduizenden inwoners van de Baltische staten tijdens Stalins schrikbewind in de Tweede Wereldoorlog, is niet bepaald overbelicht in de literatuur. De Amerikaanse schrijfster Ruta Sepetys, dochter van een Litouwse vluchteling, deed uitgebreide research naar de oorlogsgeschiedenis van haar familie en landgenoten.
Schaduwliefde leest als het dagboek van de 15-jarige Lina die, met haar moeder en broer, wordt afgevoerd naar Siberië. Het is het relaas van oorlogsmisdaden in de meest gruwelijke vorm. De repeterende gruwelijkheden, het sadisme van de bewakers en de voortdurende honger en kou. Het is onvoorstelbaar maar Sepetys laat overtuigend zien dat het is gebeurd. De vergelijking is riskant maar Lina doet ergens denken aan Anne Frank. De onbevangenheid waarmee ze tegen het leven aankijkt en ze koestert vergelijkbare dromen en verlangens. Lina stond op het punt naar de kunstacademie te gaan; tekenen blijkt een deel van haar overlevingsmechanisme.
Schaduwliefde is geen bijzonder goed geschreven roman maar wel een belangrijk en indrukwekkend document dat nog wel even blijft nasudderen.
Schaduwliefde
Ruta Sepetys
Michele Bernard