close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

De lucht ruikt alvast een beetje naar dierentuin

Het is gewaagd om een prentenboek in de nacht te laten spelen. Duistere en donkere tekeningen zijn voor veel kinderen een stapje te ver. Fleur van der Weel durft het aan en slaagt met vlag en wimpel voor deze proeve. Inderdaad zijn sommige prenten erg donker maar toch zijn ze niet eng en stoten ze niet af. In de tekening van de pasgeboren leeuwtjes in het nachthok met de vleermuizen aan het plafond, laat ze net genoeg wit doorscheremen. De pinguins staan de hele nacht rechtop in een blauwe waas en bij de wasberen gloeit een rood ochtendzonnetje.

Het verhaal is bovendien vriendelijk. Hallo beschrijft die zenuwachtige kriebel als er  iets leuks en spannends gaat gebeuren. Joni kan niet slapen omdat ze volgende dag op schoolreisje naar de dierentuin. De dieren in de dierentuin kunnen ook de slaap niet vatten. Edward van de Vendel verbindt het verhaal van een meisje heel knap aan dat van dieren waardoor ze samen wachten op de nieuwe dag. Eigenlijk kunnen ze nauwelijks wachten, omdat ze voor het eerst naar buiten gaan of een grote sprong maken. Het is een boek vol verwachting en ontluiking wat heel dicht bij de belevingswereld van kinderen staat. Typisch zo’n boek van: nog een keer en nog een keer voorlezen. Van de Vendel noteert bijna achteloos prachtige zinnetjes als: ‘De maan staat bol van en de lucht ruikt alvast een beetje naar dierentuin’  bij de prent waar Joni door het raam de nacht inkijkt.

De geheel eigen collagestijl van Van der Weel maakt Hallo helemaal af. De dieren hebben iets parmantigs en onzekers tegelijk, wat goed past bij de jonge veulens. De uitflapplaat is een verrassing en meteen het hoogtepunt, wat een heerlijke prent waarin alle dieren samenkomen.

Het CPNB heeft er zo goed aan gedaan om een paar jaar geleden het prentenboek voor de kinderboekweek op te waarderen en er een fraaie en stevige uitgave van te maken. Nog steeds voor maar 5 euro. De keuze van het CPNB heeft nu al een paar prachtboekjes opgeleverd waarvan Hallo een nieuwe hoogtepunt is.

 

Titel Boek:

Hallo

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Fleur van der Weel

Uitgever:

CPNB/Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurdromenkinderboekenweekPrentenboekslapen