close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Een huis voor Harry prentenboek tijdens Voorleesdagen 2019

Opnieuw geen Nederlander: de Vlaming Leo Timmers kan in januari en februari op tournee langs Nederlandse kinderboekhandels, bibliotheken tijdens de Nationale Voorleesdagen. Zijn boek Een huis voor Harry is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019.

Afbeeldingsresultaat voor een huis voor harry

Jaarlijks kiest een groep jeugdbibliothecarissen tien prentenboeken waarvan één extra aandacht krijgt. Door de agenda ontstaat er de merkwaardige situatie dat een boek pas twee jaar later aan de beurt is. De boeken uit de Top 10 zijn dus allemaal boeken uit het jaar 2017 en het Prentenboek van het Jaar 2019 is dus feitelijk een boek dat twee jaar geleden al is verschenen.

Misschien vanwege de discussie die er nogal eens is over de keuze legt de organisatie dit jaar de criteria nog eens helder uit. Het gaat om boeken met en goed verhaal en aantrekkelijke illustraties dat bovendien voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is immers het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

De afgelopen twee jaar gingen er ook al buitenlanders (Benji Davie sin 2017 en Britta Teckentrup in 2018) met de eer aan de haal, waar kritiek op was in kringen van makers. Van de zestien keer dat de Nationale Voorleesdagen worden gehouden, werd slechts vier keer een Nederlands boek als beste gekozen. Het Prentenboek van het Jaar is steevast twee weken lang het best verkochte boek van Nederland en een grote impuls en stimulans voor de carrière van de makers.

Het neemt trouwens niet weg dat Een huis voor Harry van Leo Timmers een fijne keuze is. Een verhaal in stemmige kleuren over een kat die tikkertje gaat spelen met een vlinder en daarbij de weg kwijt raakt. Lukt het hem om een nieuw huis te vinden of geraakt hij weer thuis? Uit de recensie op JaapLeest: “Aanvankelijk iets somberder, en de secure tekeningen hebben wat meer rafelrandjes dan anders. Maar zijn signatuur blijft vertrouwd en staat gelukkig weer garant voor kwaliteit.”

De andere boeken uit de Prentenboek Top 10 van 2019 (en eigenlijk van 2017 dus) zijn:

Als ik een dinosaurus had van Alex Barrow en Gabby Dawnay
De kale boom van Tamara Bos en Barbara de Wolf
Dino’s bestaan niet van Mark Janssen
Gulzige geit van Petr Horácek (Lemniscaat)
Heb jij misschien Olifant gezien? van David Barrow (Gottmer)
Ossip en de onverwachte reis van Annemarie van Haeringen (Leopold)
Panda wil een vriendje van Jonny Lambert (Veltman)
Plasman van Jaap Robben en Benjamin Leroy (Gottmer)
Waar is Beer? van Emily Gravett

(vetgedrukt, klik door naar de bespreking op JaapLeest).

De Nationale Voorleesdagen worden gehouden van 23 januari tot en met 2 februari 2019.

 

Afbeeldingsresultaat voor een huis voor harry