Leopold/CPNB
Het prentenboek bij de Kinderboekenweek is dit jaar een zogenaamde leporello. Een heerlijk woord om uit te klappen en lekker over de tong te laten rollen. Net als het boek, want een leporello is een uitklapboek in zigzagvorm. Wie Waar is Ludwig? uitklapt, ziet een volledige straat met huizen en wie er omheen loopt ziet de interieurs van die huizen, zowel de boven- als benedenetage.
Op de voorkant is een oudere dame op zoek naar haar kat Ludwig, die er weer eens vandoor is. In potentie is ieder huis in de straat een schuilplaats voor de charmeur. In tweeregelige rijmpjes wordt duidelijk gemaakt wat er in het betreffende pand te halen is of aan de hand is. Een viswinkel, een leegstand huis, een atelier, een studentenhuis enz. Op de achterkant is het verhaal omgekeerd evenredig terug te lezen vanuit het perspectief van Ludwig de kat, die we overal binnen zien.
Heel vernuftig bedacht en uitgevoerd, het boek zit ingenieus in elkaar en is ook meteen een speelobject. Je betaalt er in de kinderboekenweek maar 7,95 euro voor, dat is iets meer dan in vorige jaren, maar het is dan ook multifunctioneel. Rieders stijl voelt heel vertrouwd, ze heeft haar naam gevestigd met Alice in Wonderland en de Raadsel-boeken met Jan Paul Schutten. Toch is dit haar eerste eigen prentenboek. De tekst is opvallend scherp en puntig geformuleerd (’t maakt hem niet uit of het zalm of makreel is. zolang het maar vers en vooral lekker veel is’) en is er ontzettend veel te zien in de huizen. Soberheid is aan Rieder niet besteed, het is vol en druk op de prenten en vrijwel ieder plekje op de pagina wordt benut. Het slimme is dat het ook meteen een zoekboek is want die prangende vraag uit de titel geldt ook voor de lezer: Waar is Ludwig?