close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Laat anderen jouw identiteit niet bepalen

‘Lapje stond op geen enkele kaart, wegwijzers ernaartoe waren er niet. Niemand kwam langs, niemand ging weg.’ Lapje is een gesloten gemeenschap met bijna sektarische trekjes. De inwoners dragen dezelfde kleren en hebben dezelfde kapsels. En als ze met elkaar praten, staat er altijd een punt aan het einde van de zin, nooit een vraagteken of uitroepteken. Natuurlijk zijn er ook heersers die heel basaal De Leiding wordt genoemd, drie mannen die beweren dat het buiten Lapje heel gevaarlijk is en monsters er de dienst uitmaken.

Op een dag wordt er een vondeling gevonden. Ze wordt geadopteerd door Leo en Lea die dat voor haar geheim proberen te houden. Sara is enige in Lapje van wie de naam niet met een L begint en ze valt sowieso op met haar rode haar. Eindelijk eens geen grijze muis en wanneer Sara ontdekt dat ze geen oorspronkelijke Lappenaar is, gaat ze de wijde wereld in en daarmee is de ban gebroken. Vanaf dan trekken Lappenaars de wijde wereld in om te ontdekken dat het wel meevalt met de monsters. Er was iemand van buiten nodig om de boel wakker te schudden.

Riet Wille laat Lapje in zijn geheel in de verleden tijd afspelen waardoor het op een sprookje is gaan lijken. Daar valt wat voor te zeggen al maakt die vorm het verhaal er niet krachtiger op. Stilistisch is het boek niet heel sterk, de auteur heeft veel zinnen nodig en laat weinig aan de verbeelding over. De rol van het verstandelijk beperkte meisje Loes is niet geheel duidelijk, ze is de naieve toeschouwer die het allemaal laat gebeuren. De tegenpool van Sara die er juist op uit wil en geen genoegen neemt met de beperkingen. Door Sara’s nieuwsgierigheid komt het dorp Lapje op de kaart. Lapje of het verhaal van een kind dat haar naam vindt is een pleidooi tegen de begrenzing en beperking. Laat andere mensen niet bepalen waar de grenzen van jouw identiteit liggen en hoe jouw wereld er uit moet zien. Dat is helder maar die moraal is wel wat erg dik aangezet en Wille sleept er iets teveel vormen en themaatjes bij om er een coherent boek van te maken. Lapje wordt gered door de illustraties van Jan de Kinder die de eenvormigheid van het dorp uitbuit en wel raad weet met het grijs en het rood. Door illustraties op deze manier onderdeel van het verhaal te maken zijn ze van grote toegevoegde waarde.

Titel Boek:

Lapje – of het verhaal van een kind dat haar naam vindt

Auteur:

Riet Wille

Illustrator:

Jan De Kinder

Kaft:
Tags : PrentenboekSprookjesVoorleesboek