close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Moeder verslaafd aan alcohol en broertje aan Scooby Doo

Dave Cousins 15 dagen zonder hoofd Jeugdboek
Moon
H. C. Kaspersma
Waardering: 7.0

Hun leven is een aaneenschakeling van ellende. Geen vader en een zwaar aan de alcohol verslaafde moeder, die probeert met wat baantjes het hoofd boven water te houden. Op een kwade dag keert moeder niet meer terug en moeten Laurence en zijn zesjarige broertje Jay het samen zien te redden. Laurence is doodsbang voor bemoeienis van jeugdzorg of andere instanties en spiegelt de buitenwereld voor dat er niks aan de hand is, wat veel creativiteit vergt en waarvoor hij zich driemaal in de rondte moet liegen

15 dagen zonder hoofd is het debuut van de Engelsman Dave Cousins en staat in de traditie van de vlot vertelde probleemboeken vanuit het perspectief van de puber. Het heeft wel wat weg van het vorig jaar verschenen Billy, waarin ook zeer aannemelijk werd gemaakt dat een moeilijke jeugd wel degelijk bestaat. Billy raakte wel op het slechte pad en kwam terecht in een gesloten jeugdinstelling. Laurence wil dat uit alle macht zien te voorkomen. Wat de beide protagonisten verbindt is de de onvoorwaardelijke liefde en bovenal een extreem verantwoordelijkheidsgevoel voor hun jongere broertje(s).

Cousins balanceert in deze roman vaardig tussen wanhoop en hoop en geeft zijn hoofdpersonen enkele beproefde middelen mee om met de uitzichtloosheid te kunnen omgaan. Het kleine broertje Jay, dat wel erg naief wordt afgeschilderd voor een 6-jarige, leeft grotendeels in een fantasiewereld waarin zijn held Scooby Doo de hoofdrol speelt. Laurence zelf heeft zijn zinnen gezet op het winnen van een radioquiz waardoor hij met moeder en broertje op een verzorgde vakantie naar de zon kan. Tegen beter weten in, denkt hij dat dit alle problemen zal oplossen.De radioquiz is een, wat lang uitgesponnen, rode draad met een voorspelbare afloop.

Het verhaal is vaardig verteld, met veel ironie en humor,  maar verloopt iets  teveel langs bekende patronen: met een argwanende buurvrouw en een vriendin in de rol van reddende engel opdraven. De monologue intérieur  van Laurence is fraai, het meest indrukwekkend is de interne strijd die Laurence voert omtrent de gevoelens tegenover zijn moeder. Hij houdt van haar maar zij is ook de vrouw die deze puinhoop heeft veroorzaakt.

 

Titel Boek:

15 dagen zonder hoofd

Auteur:

Dave Cousins

Vertaler:

H. C. Kaspersma

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekoudersproblemen