close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Homo’s zijn net mensen

Becky Albertalli & Adam Silvera Wat als dit het is Jeugdboek
Blossom Books
Margot Reesink
Waardering: 7.5

Laat ik voorop stellen dat ik een boek als dit in mijn puberteit geweldig heb gemist. Een verhaal over twee jongens die op elkaar verliefd zijn en een relatie beginnen met alle gedoe, twijfels en onzekerheden die daarbij horen. Ze zijn beiden al uit de kast, dus dat kunnen we overslaan.

De opzet is die van een eenvoudig liefdesverhaal. Een liefde-op-het-eerste-gezicht-ontmoeting bij het postkantoor waarbij er geen telefoonnummers worden uitgewisseld. Arthur is tijdelijk in New York en heeft nog nooit een echte relatie gehad. Ben is net bedrogen door zijn vriend en wil een doos met zijn spullen naar hem opsturen. Er volgt een zoektocht en als de twee elkaar gevonden hebben, ontstaat er natuurlijk heel zoet en voorzichtig een relatie. Elkaar echt vertrouwen en voor elkaar kiezen, dat is nogal een ding. Jaloezie is a bitch. Hetero-vrienden spelen grappige bijrollen, wat een prima spiegel vormt. Belangrijkste conclusie: homo’s zijn net mensen. Met hun onzekerheden en behoeftes en vooral hunkering naar oprechte en ware liefde. Ook homo’s hebben problemen en ja, ook homo’s kunnen gelukkig zijn. En het is fijn dat dat eens zo op papier staat zonder dat er iemand zelfmoord pleegt ofzo.

Becky Albertalli is de schrijfster van boeken met titels die net zo overdreven zijn als de inhoud: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld (verfilmd als Love Simon) en De voordelen van onbeantwoorde liefde.  Heerlijke feelgood-lectuur met maling aan de stereotypes en een voorkeur voor ‘andere relatievormen’. De eveneens uit Amerika afkomstige Adam Silvera is dan weer bekend van een boek met een van de beste titels die ik ken: Op het einde gaan ze allebei dood. Het duo sloeg de handen ineen en kwam met een boek met de nietszeggende concensus-titel: Wat als dit het is (een ombegrijpelijke omzetting van het oorspronkelijke What if it’s us). De hoofdstukken zijn geschreven vanuit het wisselende perspectief van de twee jongens en het ligt voor de hand er van uit te gaan dat de auteurs beiden een van de personages voor hun rekening namen. Daar hebben ze ongetwijfeld veel lol aan beleefd, dat lees je ook terug, maar het zorgt zelden voor een evenwichtige roman. ‘Ik ga het lekker nog wat gekker maken of ik breng jou in de problemen, kijk maar hoe je dit nou weer oplost’. Dat idee.

In dit geval is het behoorlijk over de top en meandert het langs rare bochten en heeft het dezelfde romantische hysterie als ‘Simon’. Maar de probleempjes van de beide jongens zijn levensecht en herkenbaar. En nog belangrijker: Wat als dit het is leest als een trein; ik kon er niet in stoppen. Dat zal in mijn geval zeker met de geaardheid van de hoofdpersonen te maken hebben.

Heerlijke homochicklit, niks meer aan doen. Behalve dan graag nog wat meer van dit soort boeken met meisjes in de hoofdrol.

Tags : Andere landenhomojeugdboekLiefde en vriendschapnewyorkstadverliefd