close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Wat is een flus nou weer?

Joke van Leeuwen Fien wil een flus Kinderboek
Querido
Waardering: 8.5

‘Ik geef een feest’, zegt Fien. ‘Jij mag erbij zijn. Het zit dus zo: Ik geef wat aan jou. Ik geef een feest. Geef jij dan ook wat aan mij? Dat zou fijn zijn.’

‘Wat wil je dat ik geef?’, zegt Trol

Ik wil een flus zegt Fien, en nu ga ik weer’. 

Trol piekert zich natuurlijk suf want een flus is toch niks? Een bus wel en dus geeft ze Fien een mooie busje op haar verjaardag, met koek erin. Zo gaat het met alle kinderen die Fien uitnodigt. Ze geven allemaal hun eigen interpretatie aan de flus en komen met creatieve oplossingen. Fien wil een flus is een typisch Joke van Leeuwen verhaaltje waarbij de realiteit een kwartslag wordt gedraaid. Het wonderlijke effect dat dit oplevert combineert ze met taalvirtuositeit en de van haar bekende tekeningen met van vaak wat wonderlijke personages.

Fien wil een flus is uitgegeven in de Tijgerlezen reeks waarbij het plezier in lezen voorop staat. Eenvoudige teksten zonder moeilijke woorden voor beginnende lezers. Querido wil het niveau van het AVI-lezen naar een hoger plan trekken. Dat is een goed streven maar het gaat met vallen en opstaan want de eerste serie boekjes viel niet mee. Nu is er aantal nieuwe en die zijn beter. Joke van Leeuwen is natuurlijk de aangewezen auteur om met weinig en herkenbare woorden toch veel te zeggen. Ze speelt hier meesterlijk met het gegeven dat kinderen niet altijd weten wat een woord betekent.  Fien wil een flus is tot nu toe met afstand het beste boekje uit deze reeks.

Tags : KinderboekLiefde en vriendschapverjaardagVoorleesboekWeten en leren