close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Het prijzencircus van 2015

De komende weken worden er veel winnaars van jeugdboekenprijzen bekend gemaakt, nadat het begon met de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs die werd toegekend aan Martha Heesen voor haar hele oeuvre. Daarna volgden de Dioraphte Prijs, een dag later de Boekenleeuw en Boekenpauw en zaterdag 11 april is de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, De Gouden Lijst en de Prijs van de Jonge Jury. Voor het broodnodige overzicht hieronder alle genomineerden en data en ook mijn voorspellingen.

Vrijdag 27 maart: Dioraphte Literatour Prijs: verwachte winnaars: Birk van Jaap Robben en Eleanor & Park van Rainbow Rowell.

Uiteindelijke winnaars: oorspronkelijk Nederlandstalig: De veteraan, Vertaald: Eleanor & Park, Publieksprijs: Birk

Vrijdagmiddag wordt in Amsterdam de Diorapthe Literatour Prijs uitgereikt, voor het beste boek in de categorie jongerenliteratuur (15+). Ik heb alle genomineerden in de categorie Nederlands gelezen: De veteraan van Johan Faber, De lieve vrede van Geertje Kindermans, Birk van Jaap Robben, Overspoeld van Gideon Samson en Julius ’t Hart en Valavond van Marita de Sterck. Jongerenlitatuur blijft een lastig begrip, het boek van Gideon Samson dingt ook mee naar de Gouden Lijst (12+) en hoort wat mij betreft beter in die categorie thuis. Valavond en De lieve vrede hebben te weinig zwaarte en dus blijven De veteraan en Birk over. De veteraan is bijzonder maar ook nogal volumineus en zeker geen typisch jongerenboek. Birk is dat veel meer en domweg de mooiste van deze vijf genomineerden.  

In de categorie vertaalde boeken zijn genomineerd: Zac & Mia van A.J. Betts, vertaald door Aimee Warmerdam, Bunkerdagboek – Kevin Brooks, vertaald door Jenny de Jonge )Eleanor & Park van Rainbow Rowell, vertaald door Annelies Jorna en Ineke Lenting; De geur van vrijheid van Guiseppe Catozzella, vertaald door Manon Smits; Een bijna volmaakte vriendschap van Milena Michiko Flašar,, vertaald door Isabelle Schoepen en Kris Lauwerys. Ik las alleen de eerste drie, dat maakt een uitgewogen oordeel lastig maar ik durf te voorspellen dat het tussen Bunkerdagboek en Eleonar & Park zal gaan en dat de laatste met de eer gaat strijken.

Zaterdag 28 maart: Boekenleeuw en Boekenpauw

Winnaars: Michael De Cock voor Veldslag om een hart, Ingrid Godon voor Ik denk. Publieksprijzen voor Els Beerten en Carll Cneut.

Vier Vlaamse auteurs dingen mee naar de Boekenleeuw die zaterdagochtend in Antwerpen wordt uitgereikt. Omdat ik zelf in de jury zit, doe ik uiteraard geen voorspelling.

Het gaat tussen De ridder die niet slapen wilde (en zijn paardje Parcifal) van Randall Casaer, De koningin is verdwenen van Ana Vercamman, Veldslag om een hart van Michael  De Cock en Eén mens is genoeg van Els Beerten.

Voor de Boekenpauw voor de beste illustraties in een kinderboek komen in aanmerking: Carll Cneut voor De Gouden Kooi, Gerda Dendooven voor Veldslag om een hart, Ingrid Godon voor  Ik denk en Mèlanie Rutten voor Nooit meer bang

Zaterdag 11 april: Woutertje Pieterse Prijs: Verwachte winnaar: Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve

Uiteindelijke winnaar: Doodgewoon

Voor het eerst nomineerde de jury van de Woutertje Pieterse Prijs een aantal boeken. Stuk voor stuk prachtige uitgaven: Honderd uur nacht van Anna Woltz, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries, De duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo en Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve. De kwaliteit maakt het voorspellen lastig maar het zou me toch verbazen als de prijs niet naar Doodgewoon gaat. Omdat dit boek er uit springt in zowel tekst, illustraties als vormgeving. De Woutertje Pieterse Jury let als enige op dat totaalplaatje.

Woensdag 15 april: Gouden Lijst: Verwachte winnaar Honderd uur nacht en Onder de ketchupwolken

Uiteindelijke winnaars: Overspoeld en Onder de ketchupwolken

Het beste 12+-boek, hier hadden we vroeger de Gouden Zoen voor. De genomineerden Nederlands zijn Honderd uur nacht – Anna Woltz, Overspoeld – Gideon Samson en Julius ‘t Hart en De gans en zijn broer – Bart Moeyaert. Drie mooie boeken, al is dat van Moeyaert een verzameling eerder gepubliceerde krantenstukjes. Samson en Woltz zijn veelgeprezen maar nog relatief weinig bekroonde auteurs en verdienen het beiden. Ik denk dat Woltz net iets meer kans maakt. 

In de categorie vertaald dingen twee boeken mee en de prijs gaat sowieso naar uitgeverij Moon. Ik denk dat Onder de ketchupwolken van Annabel Pitcher (vertaald door Ellis Post Uiterweer) de prijs gaat wegkapen voor 15 dagen zonder hoofd van Dave Cousins (vertaald door H.C. Kaspersma).

Woensdag 15 april: Prijs van de Jonge Jury. Verwachte winnaar: Honderd uur nacht

Uiteindelijke winnaar: Wreed

Jongeren besluiten zelf welk boek deze prijs wint: Honderd uur nacht    van Anna Woltz, De boogschutter van Hirado van  Rob Ruggenberg, Promille van Helen Vreeswijk en Shock en Wreed van Mel Wallis de Vries. Ik las alleen de eerste twee en het is moeilijk te voorspellen, zeker omdat Ruggenberg erg populair is, net als De Vries en Vreeswijk. Maar ik denk toch dat Anna Woltz ook deze prijs in de wacht gaat slepen en dat 15 april een feestdag voor haar wordt.

Wat valt op? Gideon Samson is genomineerd in twee leeftijdscategorieën en Anna Woltz maakt kans op drieprijzen. Boeken die niet zijn genomineerd waar je dat misschien zwel zou verwachten: Hotel de Grote L van Soerd Kuyper, De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber, Elke dag een druppel gif van Wilma Geldof en Vlam van Floortje Zwigtman.

Zijn we er dan, na al deze prijsuitreikingen? Niet helemaal: op 1 april wordt bekend wie de Gouden Tulp wint, de prijs voor het beste Nederlandse non-fictieboek waarvoor De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw van Saskia de Bodt is genomineerdEen dag later op 2 april worden de Kinder Media Awards 2015 uitgereikt, prijzen voor digitale toepassingen voor kinderen. Daaonder vallen De Kameleon voor het beste digitale kinderboek en de Gekko voor een interactieve spin-off van een kinderboek. 

Daarna een korte pauze en is het wachten op 21 juni, op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, op 25 juni worden de Zilveren Griffels en Zilveren Penselen bekend gemaakt, op 23 september en 6 oktober worden respectievelijk het Gouden Penseel.Gulden Palet en de Gouden Griffel uitgereikt. Het Nederlandse prijzenseizoen eindigt op 20 september met de Thea Beckmannprijs voor het beste historische 12+ jeugdboek.  .

 

 

Plaatje: