close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Kinderboekenweekgeschenk: Doen alsof is veel leuker

Wat een pret moeten Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer telkens hebben bij het verzinnen van hun boeken. Het is van gek, gekker, gekst en alles kan en mag. Bij Bert en Bart redden de wereld, het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, begint het al op de omslag met de aankondiging ‘Nu met extra aliens’.

Bert en Bart binden met een stofzuigerbuis en een gootsteenplopper de strijd aan met de Zurghs, een volk van ruimtewezens. Niemand is verbaasd, Bert en Bart niet in het minst, als het ruimteschip van de Zurghs in de tuin landt. Zij komen de wereld vernietigen maar hebben buiten Bert en Bart gerekend. Die leren de Zurghs dat net doen alsof, veel leuker is dan als het er echt om gaat. Want als je doet alsof je iets kapot maakt, kun je het zo vaak kapot maken als je wil. De Zurghs zijn al snel overtuigd en ook het leger omarmt de ‘doen alsof’-methode. Er ontstaat een heftig strijdtoneel zonder dat er gewonden vallen.

Een komisch verhaal zoals we van de heren gewend zijn, met nog een handig verpakte boodschap ook. Een pleidooi voor de eenvoud van het spel. Want waar is een speelgoedgeweer voor nodig als er een stofzuiger in de buurt is? En is er een lastige moeder die moeilijk doet over schietspelletjes? Gebruik je fantasie. Dat doen Bert en Bart handig en ook Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer doen niet anders, hun boeken staan bol van de fantasie en het  ‘doen alsof’. De slapstickreeks rond Agent en Boef behoort nu al bijna tot de klassiekers onder de Nederlandse prentenboeken.

Een kekke term als doldwaas past helemaal bij dit boekje dat geschikt is voor alle leeftijden en zeker ook voor die vaders die nog altijd stiekem de Donald Duck op het toilet lezen.

Bij een boek hoort tegenwoordig een trailer, die niet altijd de moeite waard zijn, maar in dit geval zeker wel.

 

Titel Boek:

Bert en Bart redden de wereld

Auteur:

Tjibbe Veldkamp

Illustrator:

Kees de Boer

Kaft:
Tags : humorkinderboekenweekgeschenkLiefde en vriendschapPrentenboekSpanning en avontuur