close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Het onbekende verhaal over die wijze koning Salomo

Selma Noort Koningskind Kinderboek
Leopold
Waardering: 8.0

Het verhaal van koning Salomo is een van de klassiekers uit het Oude Testament. Ook bekend bij mensen die niet met de Bijbelverhalen zijn opgegroeid. Vergelijkbaar met de verhalen over Simson en zijn lange haar en Daniël in de leeuwenkuil. Ze spreken tot de verbeelding door de oplopende spanning rond een groot dilemma waarin een man een centrale rol speelt.

De mooiste verhalen blijven het best waard. Bijvoorbeeld over die wijze koning Salomo die met een list wist te achterhalen wie de echte moeder van het kind was. Geroemd om zijn wijsheid en handelsinstinct.  Selma Noort vertelt in Koningskind het ‘onbekende verhaal’ over de potentaat die zijn land te gronde richtte door zijn hebzucht en wreedheid. Hij inde torenhoge belastingen, talloze onderdanen stierven in slavernij door uitbuiting en hij gebruikte vrouwen als vaatdoekjes. Tijdens zijn reizen liet hij meisjes en vrouwen bij zich komen voor seksueel genot.

Daar begint het verhaal van Koningskind. De vijftienjarige Lydia  heeft ook bezoek van de koning gehad en bevalt in eenzaamheid van een dochtertje dat niet zal praten en een ‘reigerpootje’ heeft. Ze trekt in bij een oude man die zijn dochter is verloren tijdens de geboorte van haar ‘koningskind’. De ontsnapte slaaf Jabin voegt zich bij hen. Het is een leven van vrees en schaamte maar ze redden zich. Lydia raakt zwanger van de oude man die kort daarna overlijdt. Als ze op het punt van bevallen staat, strijkt er een, aan de koning gelieerd, gezelschap neer in het dorp waarvan een van de vrouwen net is bevallen van een doodgeboren kindje.

De rest van het verhaal schrijft zich bijna zelf. Met de enige levende baby reist de elitaire club af naar Sion waar de koning uiteindelijk zijn finale oordeel uitspreekt. ‘Hak het kind doormidden’, en heel even is er toch die twijfel aan het beoordelingsvermogen van Salomo. Kiest Noort voor dezelfde uitkomst? De koning kan Lydia niet helemaal vergeten zijn omdat hij een litteken draagt van de beet in zijn hand tijdens de daad.

Het is toch weer spannend en dat is knap. Noort slaagt er uitstekend in om dat onbekende verhaal te vertellen. Over burgers die worden uitgebuit en vernederd en in angst leven. Het onderlinge wantrouwen dat daardoor ontstaat is mooi weergegeven in een zijlijn over de buren;  het gezin met drie zonen is ook ernstig getroffen door het regime van de koning. Noort schrijft in een evenwichtige stijl zonder opsmuk, waarin de  personages en hun achtergronden krachtig zijn uitgewerkt en volledig tot hun recht komen.  Het levert een even verontrustend als sferisch verhaal op met uitgekiende elementen, zoals de rol van het ‘reigerpootje’, waaraan genezende krachten worden toegedicht.  Hier en daar is het verhaal wat te wijdlopig en de psychologie rond de koning wat te ver doorgevoerd, met een metafoor over de scherven van een gebroken pot.

De nadruk hoort volgens Noort immers te liggen op degenen die leden onder het schrikbewind van een despoot die de geschiedenis in ging als een wijze koning. Die slachtoffers krijgen een gezicht en blijken liefdevolle en zelfbewuste mensen die blijven vechten voor wat hen dierbaar is.

 

Tags : Andere landenbijbelbroerDieren en natuurFamiliegeschiedenishistoriejeugdboekKinderboekkoningLiefde en vriendschapmoedermulticultiOorlog en misdaadouderspolitiekproblemenreligieSpanning en avontuurVroegerWeten en lerenziekte