close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Je beste vriend niet voor het hoofd stoten – Vogel en beer. De picknick en andere verhalen van Jarvis

´Vogel en en beer. De picknick en andere verhalen´ van Jarvis, vertaling JH Gever. Uitgeverij Gottmer, vertaling Tjibbe Veldkamp, 4+

Het bulkt van de dierenduo’s in kinder-en prentenboeken en dan is het fijn als er weer een koppeltje opstaat van wie je hart wat sneller gaat kloppen. Het basisprincipe van Vogel en Beer is niet heel anders dan bij de anderen, het gaat om de details. Vogel en Beer zijn elkaar beste vrienden en spreken dat ook naar elkaar uit, maar regelmatig zitten er misverstanden, onbegrip en kleine leugentjes in de weg. Je wilt je beste vriend immers niet voor het hoofd stoten, maar of dat het er beter op maakt?

In een van de vier verhalen gaan ze samen in het bos eten maar Beer is alle benodigdheden voor de picknick vergeten en durft dat niet tegen Vogel te zeggen. Die heeft het allang door, maar speelt de vermoorde onschuld. ‘Vogel maakte Beer het liefst blij’. In een ander verhaal gaat Beer helemaal op in een ‘knuffie duffie’ dekentje waarin hij heerlijk kan verdwijnen. Hij vergeet de afspraak met Vogel die denkt dat hij een andere vriendin heeft. Het misverstand wordt ontroerend lief opgelost.

De Engelse prentenboekenmaker Jarvis hanteert een aangename en wat onnadrukkelijke tekenstijl waarin Beer en Vogel ongedwongen en naïef naar voren komen. Niet ingewikkeld en zonder allerlei fratsen, het is helder wie ze zijn en waar ze wonen. Vanaf de eerste prent zijn Vogel en Beer de nieuwe vrienden van de lezer.

De naïviteit zit hem ook in de verrassend sterke teksten: “Sorry dat ik laat ben”, zei Beer. “Mijn voeten bewogen langzamer dan ik dacht.” Een welkom voorleesboek waarvan het volgende deel al op de plank ligt.