close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een ode aan de fantasie en blijmoedigheid

Loes Riphagen ZZZ Prentenboek
De Fontein
Waardering: 7.5

Een goede keuze om Loes Riphagen het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2013 te laten maken (tijdens de week te koop voor 5 euro). Een Nederlandse illustratrice die onverstoorbaar haar eigen gang gaat en de afgelopen jaren een authentiek oeuvre heeft opgebouwd.Loes Riphagen is wel typisch zo’n illustrator van wiens werk je moet houden. Aan mij heeft ze een goede, ik smul ervan. Van haar kabouters, ruimtewezens en malle dieren met herkenbare ogen die in vrijwel al haar boeken terugkeren en inmiddels een eigen tshirtlijn hebben.

In ZZZ, dat ze voor de Kinderboekenweek maakte, gaat een man slaapwandelen na een nare dag met veel tegenslag. Aanvankelijk is het een nachtmerrie met veel monsters en narigheid maar al snel neemt de man het heft in handen en ontpopt hij zich tot een avonturier en held. Een ridder te paard, de ster van het circus, de voetballer die de winnende goal maakt en de zanger van de band. Wie droomt daar nou niet van? Kinderen van nu willen boven alles 1 ding en dat is beroemd worden. Daar appeleert dit boek aan al komt het credo ‘Dromen zijn bedrog’ ook voorbij. maar het is voor.

Loes Riphagen heeft een eigen universum geschapen en daarin is ZZZ geen nieuwe stap maar eerder een verzameling van haar kunnen en bijna een overzichtstentoonstelling. Al haar typetjes komen voorbij, met veel grappen en grollen. Een ode aan de fantasie en de blijmoedigheid want zoals op een wandtegeltje boven het bed van de hoofdpersoon staat: Tob niet het komt toch anders.

 

Titel Boek:

ZZZ

Auteur:

Loes Riphagen

Uitgever:

CPNB/De Fontein

Kaft:
Video description:

Prentenboek bij de kinderboekenweek 2013: ZZZ van Loes Riphagen

Tags : dromenkinderboekenweekPrentenboekslapen