close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Marjolijn Hof, Bart Moeyaert en Gideon Samson in de race voor Woutertje Pieterse Prijs 2019:

Bart Moeyaert en Marjolijn Hof (samen met Annette Fienieg) maken kans om voor de tweede keer de Woutertje Pieterse Prijs te winnen.  Bart Moeyaert won de prijs in 2001 voor zijn boek Broere en Marjolijn Hof in 2014 voor De regels van drie. Andere Nederlandse genomineerden zijn Gideon Samson en Joren Joshua én Arend van Dam en Alex de Wolf. De laatsten wonnen vorig jaar de Thea Beckmanprijs. Ook de Vlamingen Kathleen Vereecken en Geert Vervaecke maken kans op de prijs van € 15.000 euro.

Juryvoorzitter Noraly Beyer maakte in Kunststof Radio de volgende genomineerden bekend.

De reis van Syntax Bosselman – Arend van Dam en Alex de Wolf (Van Holkema & Warendorf)

Lepelsnijder – Marjolijn Hof en Annette Fienieg  (Querido)

Tegenwoordig heet iedereen SorryBart Moeyaert (Querido)

Zeb. – Gideon Samson en Joren Joshua (Leopold)

Alles komt goed, altijd – Kathleen Vereecken  en Charlotte Peys (Lannoo)

Tierenduin – Geert Vervaecken (Lannoo)

In dit filmpje geeft de jury een motivatie voor de keuze.

De prijs wordt op 11 april uitgereikt in De Brakke Grond in Amsterdam. De jury bestaat naast voorzitter Noraly Beyer uit Anne Gine-Goemans, Peter de Kan, Juan Khalaf en Veerle Vanden Bosch. De Woutertje Pieterse Prijs wordt vanaf deze editie mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking. Vorig jaar won Annet Schaap met Lampje.

Een licht verrassende nominatielijst omdat er een aantal boeken niet bij staan die ik op zeker had gezet en in mijn lijstje over 2018 had aangekondigd als kanshebbers. Vooral het ontbreken van Ze gaan er met je neus vandoor van Ted van Lieshout en Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen is onverwacht. Ook Vosje van Edward van de Vendel en Marije Tolman, De schelmenstreken van Reinaert de Vos van Koos Meinderts en co en Droomopa van Dolf Verroen en Charlotte Dematons hadden niet misstaan. Maar er zijn nog meerdere nominatierondes en prijsuitreikingen te gaan.